Leerlingen aan het woord

Toen ik vijf jaar oud was, begon ik met vioolspelen bij muziekschool Opus 3 en toen ik twaalf jaar oud was, begon ik met mijn vioollessen bij Irene.

Ik had eerst eigenlijk alleen maar etudes gespeeld en ik vond het dan ook geweldig dat ik bij Irene eindelijk “echte” muziekstukken mocht spelen. Ook heeft ze mij kennis laten maken met allerlei stukken uit verschillende perioden en stijlen.

Naast de nodige techniek heeft Irene mij vooral geleerd dat je niet zomaar de noten moet spelen, maar dat je muziek moet maken. Ze heeft mij erg geholpen met hoe je de muziek kunt overbrengen naar het publiek.

De lessen waren altijd erg gezellig. Irene was altijd enthousiast en heeft mij erg gestimuleerd om muziek te maken. Ook heeft Irene de liefde voor muziek en de viool zo goed overgebracht, dat ik zelf ook naar het conservatorium wil om hoofdvak viool te gaan studeren.

Ik heb auditie gedaan voor de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium Groningen en ik ben aangenomen, waardoor ik na al deze jaren helaas gedwongen ben om te stoppen met mijn lessen bij Irene.

Ik ben Irene erg dankbaar voor alle leuke lessen vol muziek en gezelligheid en ik zal de lessen zeker missen!

Michelle Brunt (17 jaar)

*

Ik heb ongeveer 10 jaar les van Irene gehad. In die tien jaar heeft ze mij naast lesgeven, ook gevormd als musicus.

Hier heb ik ontzettend veel aan gehad, nu ik zelf verder in de muziek ga. Ik heb in mijn jaren les geëxperimenteerd met elektrische viool, altviool, stilte, improvisatie, jazz en met (mijn hoofdvak) compositie.

Irene gaat als docente voor de persoonlijke aanpak, ze stemt een lesprogramma op maat af en kiest voor voordrachtstukken die bij je passen (die je vaak ook zelf mag uitkiezen).  Doordat ik ook componeerde kwam ze op een gegeven moment ook met “componeeropdrachtjes”, waarbij ik voor mezelf mocht schrijven. Bij deze en al (!) mijn andere composities gaf ze tips,  feedback en liet ze soms ook Taeke tips en feedback geven. Irene heeft mij in al mijn jaren les ontzettend veel gesteund, gestimuleerd en geïnspireerd. Ze heeft mij geleerd om hard te werken en veel (en vooral efficiënt) te studeren, waar ik nu veel profijt van heb.

Tijdens mijn lessen gaf Irene mij vaak een levensles of een preek. Daar kwamen 3 pijlers uit; genieten (van de muziek), presteren (goed je stuk spelen) en focussen (rustig blijven). Steeds wanneer ik iets spannends heb dan denk ik aan die 3 pijlers en dan komt het meestal goed.

karmit
keyboard

Ik zit inmiddels bijna 11 jaar bij Irene op vioolles en ik vind het nog steeds erg leuk.

Ik speel niet alleen klassieke stukken, maar Irene stimuleert me ook om lichte muziek te spelen (ik speel in het Frysk Jeugd Orkest, maar ook in een band), te improviseren en we hebben wel eens geëxperimenteerd met de elektrische viool.

Ik vind Irene een heel goede docent, ze besteedt aandacht aan techniek, muzikaliteit, een beetje theorie, hoe je muziek overbrengt bij een optreden en nog veel meer. Soms zitten we ook gewoon een poosje te praten.

Ik heb een paar keer meegedaan aan een concours en daar heeft Irene heel veel extra tijd in gestoken. Ze plande extra lessen om te oefenen, ze gaf veel goede tips, ze was de hele zaterdag aanwezig bij het optreden en bij de jurybeoordeling en ze was ontzettend enthousiast (maar dat is ze eigenlijk altijd).

Altijd maar weer oefenen op de viool valt niet mee en ik had dat zonder Irene echt nooit volgehouden. Nu ben ik er erg blij mee, muziek maken is voor mij, en daar heeft Irene heel veel aan bijgedragen, een manier om emoties uit te drukken en over te brengen aan publiek, en bovendien een ontzettend fijne manier om me te ontspannen.

Cuun Koek (18 jaar)

 *

Ik zit vanaf mijn 6e jaar bij Irene op vioolles.
Dat is nu al bijna 8 jaar.
Ze heeft mij heel goed leren vioolspelen, want ik mocht op mijn 11e in het Frysk Jeugd Orkest. Daar zaten en zitten ook andere leerlingen van Irene in.
De lessen bij Irene zijn heel gezellig, ze lacht vaak uitbundig, ze zoekt muziek voor je uit die je leuk vindt, ze moedigt je erg enthousiast aan en ze stimuleert je om op te treden. Daar organiseert ze ook vaak concertjes voor.
Ze wordt eigenlijk nooit boos, ook niet als je niet zo goed geoefend hebt.
Je leert van haar niet alleen hoe je de noten goed en zuiver speelt, maar vooral ook hoe je echt muziek maakt. Als je een stuk echt muzikaal speelt gaat ze staan juichen. En soms gaat ze dansen en meezingen, dat is grappig.
Ik vind het oefenen niet altijd leuk, maar ik ga wel altijd met plezier naar de les van Irene.

Martje Koek

creatieve tekeningen van vioolleerlingen
tekeningen gemaakt door leerlingen voor viooljuf Irene

Nooit te oud…
Toegegeven ik speel piano, maar ja 67 jaar…, de beste zijn wel geweest.
Maar elke keer als ik een kerk binnen loop, kom ik onder de indruk van dat majestueuze orgel, die glimmende pijpen en het doet mij denken aan het gezegde: zouden ze niet naar mijn pijpen willen dansen? die klavieren, die rijen  registers om stil van te worden. Achter die manualen te zitten, hier ben je dirigent en heer en meester van een heel orkest
Dit zou je moeten kunnen bespelen wat een idee.
Net als een piano heeft een orgel ook witte en zwarte toetsen, dus speel je piano dan kan een orgel niet moeilijk zijn… toch? Ik besluit een jaar voor het project uit te trekken en meldt mij aan bij de muziekschool. Geen wachtlijst, ik kan direct beginnen.
Ik word toegewezen aan orgeldocent de heer Beukema, jonger dan ikzelf, voor mij inmiddels Take, een sympathieke man. Van af de eerste les ben ik verkocht, machtig geweldig maar een orgel is wezenlijk iets anders dan een piano en het vergt veel studie. Take is een inspirerende, altijd met opbouwende kritiek komende steeds aanwijzingen gevend om de laatste finesses in het orgelspel aan te brengen, leraar.
Ik ben inmiddels dik een jaar verder, elke keer weer met plezier naar de les, nog geen seconde spijt gehad dat ik dit gedaan heb, had ik eerder moeten doen.
Je komt nieuwe mensen tegen, ook besmet met het orgelvirus wisselt van gedachten.
Moraal van dit verhaal: Heb je ook plannen in deze richting… . Direct aan de slag.

Kornelis van der Meulen

*

De lessen van Take zijn altijd heel kleurrijk en interessant, er is altijd wel wat te beleven.

Take is ook altijd heel leuk in de lessen, hij praat wat met je, laat wat leuke stukjes horen en helpt je op weg, je hebt mensen die je achter de broek zitten of zich aan je ergeren als je je spul niet voor elkaar hebt, maar Take doet er niet moeilijk over, het is per slot van rekening jouw hobby.
Daarom vind ik het dus gewoon altijd hele leerzame, niet opdringerige lessen, met veel lol en plezier!

André

*

Op oargelles  by Beukema
Sûnt in jier ha ik oargelles bij Take Beukema.
Om de fjirtjin dagen gean ik nei de tsjerke “De Ikker” yn  Burgum en dan krij ik les op dat grutte tsjerkoargel.
As men op âldere leeftiid begjint mei oargelles falt dat net altyd ta.
Mar Beukema is in geduldich man dy’t my stap foar stap helpt de technyk fan myn spyljen te ferbetterjen.
Sa krijt men al mar mear nocht oan it spyljen.

Idske van der Pol

*

Al heel lang wilde ik viool spelen en toen in mijn vijftigste levensjaar dacht ik dat het er nu toch eens van moest komen…

Als docent in het middelbaar onderwijs ontmoet ik voortdurend leerlingen die viool spelen en die vaak al heel jong daarmee zijn begonnen. Ze vertellen er altijd heel enthousiast over en toen ik eens liet vallen dat ik er aan dacht om er op mijn oude dag ook nog aan te beginnen, was hun reactie : ” doen juf, maar u moet zich wel opgeven bij een speciale docente, ze heet Irene de Boer! ” Zodoende bezocht ik een open dag op de muziekschool en gaf mij inderdaad op bij Irene, maar er was een lange wachtlijst, nu begrijp ik dat, want Irene weet jonge en oudere mensen op een hele prettige, rustige en deskundige manier les te geven.
Zij probeert op haar manier mensen hun talenten te laten ontplooien en wel dusdanig dat je er echt plezier aan beleeft. Samen spelen – Irene op piano of viool -, een stukje theorie leren, want ik heb nu eenmaal geen AMV gehad, zelfs zelf een volksliedje componeren en dat na twee jaar les!
Ik beleef heel veel plezier aan mijn muzieklessen, speel omdat ik het gewoon leuk vind en heb best wel spijt dat ik er niet eerder aan ben begonnen…..

Marianne Roethof

*

Ik vindt Irene een geweldige vioollerares, ze is geduldig en erg leuk in de omgang. Ik heb altijd wat moeite met de theorie, maar Irene weet het altijd op een manier te brengen dat ik het dan toch begrijp. Ik hoop nog vele jaren les te mogen hebben van haar.

Nelleke Schoemaker  (21 jaar)

*

Take Beukema heeft het talent om niet alleen techniek of speelwijze
aan te leren maar ook de fascinatie, liefde en plezier die nodig is
bij een complete uitvoering. Een inspirator en een geweldig docent.
Zonder hem was ik niet gekomen waar ik nu ben

Robert Poortinga

*

Ik ha altyd mei in protte wille keyboard- en tsjerkoargellessen by Take folge.
Leuke lessen dêr’t je echt yn motivearre wurde.
Wat him ta in goede dosint makket, is dat er neist muzikale kwaliteiten ek sosjaal is: de lessen binne neist learsum ek gesellich!

Truus

*

Ik kom elke keer met een positief gevoel thuis van mijn vioolles.
Heus niet omdat ik altijd zo goed studeer en daar complimentjes voor krijg 🙂
Het komt omdat Irene altijd zoekt naar uitdagingen voor haar leerlingen, of ze nou gestudeerd hebben of niet. Haar lessen zijn stimulerend en motiverend.
Dus daarom heb ik ook altijd zin om naar vioolles te gaan!
Zo simpel is het.”
Wendelien ( 52 jaar en wat faalangstig)

*

voor muzieklessen en meer

Voor GRATIS proefles

bel 058-2139769