Vioolles in de praktijk

 

De ideale lesduur

Er zijn meerdere mogelijkheden in lesduur maar voor de meeste  is het aan te raden om wekelijks 30 minuten individueel les te hebben. De gevorderde leerlingen zijn meer gebaat bij  een les van 45 tot 60 minuten individueel per week. Voor de echt jonge leerling  (4-6 jaar) is 20 minuten per week individueel genoeg. Voor deze laatste categorie is een groepsles ook geschikt. Een groepsles kan gevormd worden als je als groep opgeeft, gelijkwaardig in starterniveau en leeftijd.

Tijd om te beginnen – lestijden

De vioollessen zullen voornamelijk plaats vinden op de maandag ,  de dinsdag en de donderdag in Leeuwarden. Op de woensdag geeft Irene de Boer vioollessen voor Opus 3 in Dokkum.

Eerst een keer proberen?

Voor als je nog twijfelt of  eerst wil weten of die viool wel geschikt is voor je, is er de mogelijkheid om een proefles aan te vragen. De  proefles zal op een maandag, dinsdag , donderdag en sommige zaterdagen mogelijk zijn.

Podiumervaring

De één houdt er van op de planken te staan, de ander moet er niet aan denken. Voor diegenen die er van genieten op het podium te staan om hun kunsten te vertonen, biedt doedab de mogelijkheid om mee te doen met de voorspeelmiddagen/avonden en projecten.

Oefening baart kunst

Hoe meer je thuis studeert, des te verder kun je komen met je vioolspel. Beter regelmatig iets doen dan één keer heel lang. Het meest ideale is dat je minstens 5 dagen een half uur studeert. Ben je nog (heel) jong dan zou je per dag twee keer je leeftijd kunnen studeren. Ben je een wat gevorderde , oudere leerling en zijn je stukken wat langer , dan zal 45 minuten een betere studielengte zijn. Voor diegene met meer aspiraties is  meer studietijd dan bovenstaande gewenst. Als je net begint met vioolspelen zul je misschien ervaren dat een half uur heel lang is. Probeer je studeertijd dan rustig  op te bouwen. Heb je een dip, pak dan een makkelijk stuk dat je gaat studeren. Zorg dat je de regelmaat behoudt want niet studeren zorgt voor stilstand en dit geeft minder bevrediging.

Viool huren of kopen?

Er zijn verschillende maten violen. Voor een ieder die nog in de groei is en nog geen 4/4 viool aan kan, is het advies om eerst een viool te huren. Bij vioolbouwers kun je zowel kopen als huren. Zo is er bijvoorbeeld  C.Smit te Drachten, Bert Boon te Groningen en Douwe van der Wal te Zwolle (levert ook in Leeuwarden).  Wat verder weg: Contrada Musica te Amersfoort. Overleg voordat je gaat huren / kopen met de docente voor de juiste maat en adviezen.

Ik ga naar vioolles en ik neem mee..

Naast viool en strijkstok in de kist  heb je ook nog nodig:

  • een blokje hars (zit meestal bij huur viool in de kist)
  • een muzieklessenaar (onontbeerlijk voor een goede houding )
  • stemapparaat (studeren met een gestemde viool zorgt voor een beter resultaat)
  • een schriftje (handig voor de eerste liedjes, de adviezen en de opdrachten)
  • lesboeken ( meestal wordt er gewerkt met 2 lesboeken tegelijkertijd, docent geeft aan welke)
  • potlood (voor aantekeningen, in boek nooit met pen)

Hulp ouders

Door tips over studeren leert de leerling zich zelfstandig te ontwikkelen in het vioolspel. Het is een proces  en soms kan het wel eens lastig zijn.  Een helpende ouder thuis kan (dan) stimulerend werken.

Waar haal je de bladmuziek vandaan?

Bij Broekmans en van Poppel kun je online of telefonisch bladmuziek bestellen. Sommige boeken zijn ook verkrijgbaar bij bol.com. Wil je vooral de plaatselijke winkels steunen dan kun je in Leeuwarden terecht bij Music Store.

vioollessen bij doedab vinden voornamelijk plaats op maandag en dinsdag
Ik ga naar vioolles bij doedab en neem mee….Een viool

voor muzieklessen en meer

Voor GRATIS proefles

bel 058-2139769